top of page

3η Συνέλευση Νέων


Η ομάδα EPAS του Μουσικού Σχολείου Αλίμου συμμετείχε στην 3η Συνέλευση Νέων για την Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή Μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου με θέμα: «Συζητάμε για τη κλιματική αλλαγή στη Μητροπολιτική Αθήνα και προτείνουμε λύσεις» που διοργανώθηκε από το ΕLIAMEP και την ARSINOE στις 25 Απριλίου 2024 στο Αμφιθέατρο Αργυριάδη του Κεντρικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι μαθητών από 17 σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας συμμετείχαν σε μια προσομοίωση Κοινοβουλίου με θέμα την κλιματική αλλαγή προτείνοντας μέτρα. Το Μουσικό Σχολείο Αλίμου εκπροσώπησαν οι εξής: Ιωάννα Αλεξοπούλου και Πέτρος Νικολόπουλος (μαθητές της ομάδας EPAS) με συντονίστρια της δράσης την κα. Κερά Ελευθερία. Οι μαθητές κατέγραψαν την τρωτότητα της περιοχής του Αλίμου ακολουθώντας την εξής πορεία έρευνας: α) μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος (ομάδα περιβαλλοντική και τμημάτων του σχολείου και β) συνέντευξη με το αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Αντωνάκη και έρευνα πεδίου.

Το τελικό κείμενο που συντάχθηκε αποτελεί πρόταση για μια Πράσινη Συμφωνία για τη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας (Regional Green Deal), στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν κατόπιν μονοήμερης Συνέλευσης Νέων για την κλιματική αλλαγή, συγκεκριμένα 34 μαθητών από 17 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής. Η Συνέλευση διεξήχθη δια ζώσης στις 25 Απριλίου, ενώ είχε προηγηθεί προετοιμασία με έρευνα, μελέτη και συζητήσεις των μαθητών εντός των σχολείων τους. Η δράση αυτή εμπίπτει στο έργο «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών» (Climate Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations) –ARSINOE, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Horizon 2020).

Comments


bottom of page